// //

 

 

 

Новини:


17 март. Обзор на пазара
 • Индексите в Азия са на положителна територия, след спасяването на  First Republic Bank. Доходността на облигациите се повиши, което отключи апетит към риска.
 • Индексът S&P500 се покачи с 68,35 пункта (1.76%) до 3960,28 пункта, най-голямо еднодневно покачване от януари, след като най-големите американски банки наляха 30 млрд. долара под форма на депозити в First Republic Bank
 • Доходността на 2 г. облигации се покачи с 3 пункта след ръстта с 27 пункта в сряда, а дилърите отиграват 80% вероятност от покачване на лихвата с 25 пункта на 22 март. 

Евро-паунд е под натиск

Евро-паунд е под натиск от очакванията, че ЦБ на Великобритания ще повиши лихвата на 23 март с 25  пункта от напрегнатия пазар на труда. Процентът на безработица е 3,7% според ONS при пазарна нагласа за 3,8% и ръст на заетостта със 65 000 през трите месеца до януари при медиана на очакванията от 52 000. Средната работна ставка с бонусите  нарастна с 5,7% при прогноза от 6,0%. Средната ставка без бонусите нарастна с 6,5% при прогноза от 6,6% и 6,7% през декември. Броят на свободните работни места обаче  остава висок на 1 124 000 за периода декември- февруари 2023 г. и въпреки спада с 51 000, големият брой  на свободни работни  места ще са причина за продължаващ ръст на работните заплати и на инфлацията. 

Някои икономисти считат, че ЦБ на Великобритания ще остави лихвата непроменена, тъй като средната работна ставка в частния сектор е нарастнала  едва с 1,2% през януари спрямо 6,9% през 2022 г. допълнителен фактор е и спада на доходността на облигациите през последните дни от големите покупки на инвеститорите след фалита на SVB. 

 

 Bloomberg.com

 


Индексите в Азия затварят на червено

Индексите в Азия затварят на червено от спада на акциите на финансовите компании от фалита на Silicon Valley Bank. Индексът KBW Bank Index спадна с 11,66% до 81,47, най-голям спад от началото на пандемията от Ковид-19. Доходността на 2 г. облигации на САЩ спадна до 4,00 %, регистрирайки най-голям тридневен спад от черния понеделник от Октомври 1987 г., което е повод за Голдмън Сакс да прогнозира, че Фед няма да повиши лихвата през следващата седмица, а Номура дори предвижда намаляване на лихвата с 25 пункта. Акцентът днес е в потребителската инфлация на САЩ, която ако е в рамките на очакванията ще има успокояващ ефект върху пазарите, но ако е над очакванията, сривът на индексите ще се възобнови


Долар-йена доближава до зона на съпротива

Долар-йена, чиято спот цена към момента е 135,03 доближава зона на дневна съпротива, която може да предизвика реакция през американската сесия в очакване на БВП на САЩ в 15:30 ч. Доларът обаче е  подкрепен след вчерашния Протокол на Фед и изказването на Болард, на фона на ръстта на потребителската и производствената инфлация през януари, което  отключи спекулации за ново покачване на лихвата през март и в очакване на изслушването на номинирания за президент на ЦБ - Уеда в петък. От технически аспект обаче, курсът достига до най-високите нива от началото на годината, които изпълняват роля на техническа съпротива. 


Евро-паунд достига дъно

Евро-паунд  спадна с почти 150 пипса от седмица и достига до подкрепата на  0,8780 от очакванията, че ЦБ на Великобритания ще повиши лихвата с 25 пункта до март до 4,50% от положителните икономически новини, които създават риск от нов ръст на инфлацията. Индексът PMI на Великобритания се покачи до 53, което показва, че икономиката се развива стабилно  и парира риска от рецесия, което развързва ръцете на ЦБ да повиши още два пъти лихвата до 4,50%.  Доходността на 10 г. облигации се покачи с 0,31% до 3,61%. Положителната макро рамка и очакванията за още 2 покачвания на лихвата създават подкрепа за курса на паунд-долар

 


22 февруари. Обзор на пазара
 • Евро-долар спадна до 1,0637
 • Долар-йена поскъпна до 135,27, след като Тамура заяви, че ЦБ на Япония ще запази стимулиращата парична политика. В посока на курса беше и аукциона на ЦБ на Япония, което доведе до спад на доходността. 
 • Австралийският долар спадна за трети пореден ден  до 0,6824, след като ръстта на работните заплати през последното тримесечие нарастна с 0,8% при прогноза от 1,0%. На годишна база нарастването е с 3,1% при инфлация от 7,8% и лихва от 3,35%
 • Юанът спадна до най-ниско ниво от 4 януари
 • Индексът Никей 225 спадна с -1,34% до 27 103,44 пункта
 • Индексът Shanghai Composite спадна с -0,48% и затвори на 3291,20 пункта
 • Индексът на Южна Корея спадна с -1.64% до  2417,42 пункта
 • Индексът на Австралия S&P/ASX 200 спадна с -0.4%
 • Индексите в Европа се очаква да отворят на минус

САЩ могат да обявят фалит още през юли

Правителството на Байдън може да обяви исторически фалит още през юли, ако таванът не дълга не бъде повишен, предупреди Управлението по бюджета към Конгреса на САЩ  (Congressional Budget Office, CBO) поради конфликта между Белия Дом и Републиканската партия. Точната дата на фалита зависи от постъпленията от данъци и такси към април и могат да привършат до юли. Управлението по бюджета към Конгреса на САЩ  не е политическа институция и обективно анализира финансовото състояние на държавата като  предупреди, че ако таванът на дълга не бъде повишен или премахнат, правителството няма да може да изпълни своите задължения и Министерството на финансите ще трябва да отсрочи  или да обяви фалит по някои задължения. САЩ бяха в подобна ситуация през 2011 г. когато избягнаха фалита, но S&P намали рейтинга на държавата. По материали на  Financial Times 


Доларът спада в Европа

 

Доларът спада в Европа към основните валути в очакване на инфлацията за януари в САЩ, която вероятно ще е 6,2% на годишна база спрямо 6,5% през декември според пазарните нагласи. Долар-йена (131.96) остава под натиск след номинацията на Уеда за президент на ЦБ на Япония, който ще смени Курода чийто мандат изтича през април. Уеда е привърженик на стимулиращата парична политика, което ще е  фундаментална подкрепа за долар-йена в дългосрочен план. 

 


Паунда поскъпна с почти 2% спрямо еврото

Паунда поскъпна с 1,72% спрямо еврото  до 0,8825, най-продължителна положителна тенденция от септември, но евро-паунд достигна зона на подкрепа, за пробив на която е необходим скок на заетостта или на инфлацията на Великобритания, които ще излязат през седмицата. Във вторник е заетостта, която се очаква да нарастне с 17,9 хил. спрямо 19,7 хил. през януари. Процентът на безработица се очаква да остане непроменен на 3,7%. Работната ставка се очаква да нарастне с 6,2% спрямо 6,4%.  В сряда е индекса на инфлацията (CPI), който се очаква да спадне до 10,3% спрямо 10,5% през януари. На ниво очаквания, данните са негативни за паунда, но кабела  може да получи подкрепа утре когато ще се проведе аукцион за 10 г. облигации пред вид на положителната  разлика  между доходностите на Великобритания и Германия.  Паунда получава подкрепа и от свиването на търговския дефицит на Великобритания с по-голям темп от Eврозоната. 


САЩ са заплашени от катастрофа

САЩ са заплашени от фалит, тъй като въпроса с "тавана на дълга" остава нерешен и ако не бъде вдигнат последиците ще бъдат "катастрофални" заяви изпълнителният директор на  JPMorgan Chase & Co - Джеми Даймън в интервю пред Reuters. Евентуален фалит по дълга на САЩ ще нанесе непоправим удар и ще разруши бъдещето на САЩ заяви Даймън. Дългът на САЩ достигна тавана през януари, за което министърът на финансите - Йелън предупреди Конгреса. Даймън предупреди още, че е твърде рано да се счита, че инфлацията е победена и че Фед може да повиши лихвата над 5%, ако цените не се успокоят.